Palveluskoiralajit

Amerikanstaffordshirenterrierille on myönnetty palveluskoiraoikeudet 1.1.2007 ja niillä voi siis osallistua palveluskoirakilpailuihin, joihin on rotujen perusteella rajoitettu osallistumisoikeus. Ennen palveluskoirakokeisiin osallistumista tulee suorittaa käyttäytymiskoe eli BH-koe. Palveluskoiralajeissa voi kilpailla mm. metsäjäljellä, haussa, etsintäkokeessa, viestillä, suojelukokeessa ja erikoisjäljellä. Lisätietoa palveluskoirakokeista Suomen Palveluskoiraliiton sivuilta.

Kuva: Karoliina Lahti

Pelastuskoiratoiminta

Pelastuskoiralta vaaditaan kestävyyttä, sinnikkyyttä sekä kykyä ratkaista itsenäisesti ongelmia. Sen tulee myös olla ehdottoman luotettava vieraiden ihmisten kanssa, jotka saattavat toimia ennalta arvaamattomasti. Koira ilmaisee löytämänsä henkilöt haukkuen, rullalla tai kertovalla ilmaisutavalla. Pelastuskoiralajeja on kolme: raunio, haku ja jälki.

Päästääksesi koirasi kanssa pelastuskoirakokeeseen, sen tulee ensin suorittaa käyttäytymiskoe (BH) hyväksytysti. Pelastuskoirakokeessa ennen maasto-osuutta suoritetaan tottelevaisuus- ja rauniokokeessa myös ketteryysosio, nämä osiot suoritetaan kerran koekaudessa. Lisätietoja pelastuskoiratoiminnasta saa Palveluskoiraliiton sivuilta.