Agility

Agility on fyysisesti suhteellisen haastava ja vauhdikas laji, joka perustuu koirakon yhteistyöhön. Ohjaaja ohjaa koiran suorittamaan radalla olevat esteet liikkumalla, kehonsa liikkein ja ääntään käyttäen. Amstaffi soveltuu hyvin agilityn harrastamiseen, kun ottaa huomioon koiran rakenteen ja sen, ettei se ole välttämättä yhtä nopea ja ketterä kuin niin sanotusti perinteisemmät agilityrodut.

Agilityssä luokat jaetaan säkäkorkeuden mukaan. Amstaffi kisaa yleensä makseissa (yli 50 cm) tai pikkumakseissa (alle 50 cm, yli 43 cm). Pienet yksilöt saattavat pystyä kisaamaan jopa mediluokassa (alle 43 cm).

Vuoden 2023 alusta agilitystä erotettiin kaksi eri lajia: agility, joka sisältää kontaktiesteet ja hyppyradat, jotka eivät sisällä kontaktiesteitä. Koiran on mahdollista edetä luokissa eri tahtiin, ja kisata useammassa tasoluokassa samaan aikaan. Entiseen tapaan molemmissa lajeissa voi valioitua. Agilityliiton alaisuuteen kuuluvat myös uudet hoopers- ja games-lajit. Uutena tulivat myös meriitit eli koulutustunnukset, joita voi saavuttaa riittävillä nollatuloksilla jokaisesta luokasta sekä hyppyradoilta että agilityradoilta.

Agilityn harrastamisen voi aloittaa jo pennun kanssa. Harjoitukset painottuvat tällöin tekniikkaharjoituksiin. Kontaktiesteiden ja pujottelun harjoittelun aloittamista ja rimakorkeuksien nostoa suositellaan vasta siinä vaiheessa, kun koira on saavuttanut aikuiskokonsa sekä mielellään kuvattu luustoltaan terveeksi.

Agilityssa menestyminen vaatii koiralta hyvää fyysistä kuntoa, hallintaa sekä toimintakykyä. Agility on antoisa laji, josta koirat yleensä nauttivat suuresti. Ohjaajan tehtäväksi jää luoda koiralle turvalliset treeniolosuhteet ja pitää hauskaa radalla koiransa kanssa!

Lisää agilitysta agilityliiton sivuilla.